Let’s make a family.. Daar waar het allemaal begon..

Lieve allemaal,
Laten we bij het begin beginnen..

Nick en ik kennen elkaar eigenlijk al een hele poos zo’n 15 jaar..
Na elkaar 7 jaar uit het oog te zijn verloren kwamen we via Facebook weer met elkaar in contact. Van het een kwam het ander en we woonde dan ook al snel samen omdat ik op dat moment al een eigen huisje had..

Na 2,5 jaar in ons klein huurhuisje te hebben gewoond kochten we in december 2014 ons eerste echte grote mensen huis..
Op dat moment hadden wij beide al een hele grote kinderwens en hoopte we dan ook dat deze snel in vervulling mocht gaan..

Helaas bleek die wens minder waar..

Nadat we in april 2015 een kleine intieme bruiloft hadden gehad besloot ik te stoppen met de pil we zouden immers bijna de sleutel krijgen van ons nieuwe huis en zat ruimte hebben om een kindje te laten opgroeien.
Omdat ik na de zomer vakantie van 2015 nog steeds niet ongesteld was geworden besloot ik toch maar eens langs de huisarts te gaan.. in eerste instantie werd mij gezegd dat ik nog maar even moest aankijken je lichaam heeft immers een jaar nodig om te “ontpillen”. Maar vanwege mijn voorgeschiedenis op gynaecologisch gebied drong ik aan op een doorverwijzing en uiteindelijk kreeg ik deze.
Gelukkig konden we snel terecht bij de gynaecoloog in ons kleine streek ziekenhuis.. Hier had ik in het verleden ook gelopen en de stap daar naar toe was dan ook makkelijk gemaakt.

20 augustus 2015 – deze datum herinner ik mijzelf nog als de dag van gisteren.. De dag die ons leven op zijn kop zetten de dag dat wij te horen kregen dat onze grote kinderwens nog even ver weg zou zijn.. Onze eerste afspraak bij de gynaecoloog. Ik had een afspraak gemaakt met mijn eigen gynaecoloog hij wist immers van mijn voorgeschiedenis en ik voelde mij bij hem op mijn gemak.. Na dat ik mijn verhaal had verteld over het niet ongesteld worden en onze grote kinderwens wilde hij graag inwendige echo maken om dingen op die manier alvast uit te kunnen sluiten.. Ik stemde in en ik zeg je eerlijk je moet even een drempel over.
Al vrij snel kwam de gynaecoloog met de conclusie dat ik PCOS had. Mijn hormonen zijn uit balans en mijn lichaam maakt geen of nauwelijks hormoon aan wat er voor zorgt dat ik een eisprong kan krijgen. En geen eisprong is geen bevruchting en geen bevruchting is geen zwangerschap.. Mijn beide eierstokken zaten vol met niet rijpe eicellen wat uiteindelijk ook mijn buikpijn klachten veroorzaakte die ik al een hele poos had..
Nadat hij had uitgelegd wat PCOS inhoud en dat de kans op een natuurlijke zwangerschap erg klein zou zijn.. kwamen bij ons natuurlijk direct de vragen.. Hij legde aan ons uit dat er met hulp van medicatie een eisprong opgewekt kan worden en daarna is timing het belangrijkste! Vrijwel direct kwam de vraag wat willen jullie? Ja wij willen heel graag een kindje die wens is er al heel lang.. we hebben de ruimte er nu voor dus laten we er voor gaan! Als ik nu terug denk aan die vraag en ons snelle besluit werden we op dat moment heel erg overvallen door alles en hebben niet goed na kunnen denken over wat zo’n heel traject voor ons zou betekenen en wat het lichamelijk met mij zou doen.. Want dit was nog maar het begin..

Met een dubbel gevoel zaten we in de auto naar huis.. Ik moest de dag daarna nog even bloed prikken voor verschillende dingen en om zwart op wit te hebben dat het daadwerkelijk PCOS zou zijn.. Nick moest zijn aandeel ook inleveren(dit was gelukkig allemaal goed!) en als die uitslagen binnen waren zou de gynaecoloog een recept uitschrijven om in eerste instantie mijn menstruatie op te wekken..
Terwijl ik deze doormaakte moest ik starten met een ander hormoon medicijn wat er voor zou zorgen dat mijn eicellen zouden groeien.. Op de 10e dag van mijn cyclus moest ik terug voor een echo. Bij deze inwendige echo ging hij kijken of dit medicijn zijn werk goed had gedaan. Was er een eicel groot genoeg voor een eisprong? Helaas mijn eitjes waren op dat moment niet rijp genoeg of beter gezegd er waren nog vrijwel geen eitjes gegroeid.. Ik moest nog even door gaan met het medicijn en over 3 dagen weer terug komen. Maar helaas ook op die echo was te zien dat mijn eitjes vrijwel niet waren gegroeid.
Dit keer moest ik weer starten met de medicatie om mijn menstruatie op te wekken want anders zou mijn cyclus te lang worden voor de volgende ronde.
De volgende ronde(mijn nieuwe cyclus)word de medicatie om mijn eicellen te laten groeien verhoogd en weer moet ik op dag 10 terug voor echo controle.. helaas weer geen eicellen groot genoeg voor een eisprong..

Weken wat zeg ik maanden volgen en elke cyclus weer het zelfde riedeltje.. twee keer in de week naar het ziekenhuis voor een echo de medicatie wordt stapje voor stapje verhoogd en er is totaal geen resultaat! Ondertussen begint het hele proces aan mij te vreten.. Al die hormonen, ziekenhuis in ziekenhuis uit, stress en verdriet van elke keer die negatieve zwangerschapstesten ik begin langzaam op te raken.. Ja ik weet heel goed dat er vrouwen zijn die jaren bezig zijn met dit proces. Ik heb voor hun dan ook zo zo veel respect!

Terug komend of we te snel de keuze hebben gemaakt om ons te laten behandelen in het ziekenhuis: Nee want we willen heel graag een kindje.. Maar dat het lichamelijk en psychisch zoveel met mij en ook zeker met Nick zou doen daar hadden wij ons toch wel op verkeken!
Dan kunnen mensen zeggen; Ja samen de tent op zetten of samen Ikea meubels in elkaar bouwen is de ultieme relatie test.. Samen deze hele medische mallen molen in gaan is toch wel het toppunt van het toppunt wat betreft relatie testen!

In mijn volgende blog vertel ik jullie graag verder over het hele proces. Waar in ik overga op hormoon injecties, ik een HSG onderzoek krijg(het doorspuiten van mijn eileiders). Ik start met acupunctuur, ik helemaal klaar ben met de hele mmm(medische mallen molen) door een hele heftige over stimulatie.. En waar de gynaecoloog de conclusie trekt mij niet verder te kunnen behandelen in dit ziekenhuis, waarna wij worden doorgestuurd naar een speciale vruchtbaarheid polikliniek waar ik uiteindelijk zwanger wordt!

Nu ik alles zo aan het opschrijven ben merk ik toch wel dat het nog veel met mij doet en wat voor heftige tijd het eigenlijk is geweest.. Ik wil dit verhaal graag met jullie delen omdat ik weet dat er best een taboe heerst op het zwanger worden via vruchtbaarheidsbehandelingen..
Maar wij zijn altijd erg open en eerlijk geweest tegen iedereen over onze behandelingen en vooral onze gevoelens hierbij. De steun die wij van iedereen kregen heeft ons altijd erg geholpen en ons moed en vertrouwen gegeven om door te zetten!

Liefs,
Anneke

Geef een reactie